ISO 27001
ISO 27001 er en certificering, som sikrer, at din virksomhed er beskyttet bedst muligt mod digitale trusler.
Kort sagt indeholder ISO-standarden et sæt principper, der beskytter dine vigtige data mod cyberangreb og uautoriseret adgang.
Læs med her, og bliv klogere på, hvorfor ISO 27001 er en gamechanger for virksomheder i dagens digitale landskab, og hvordan du på nemmeste vis kan opnå certificeringen.
Hvad er ISO 27001-ceritificering?
ISO 27001 er en international standard for informationssikkerhed, der blev etableret for at adressere stigende trusler mod datasikkerhed og fortrolighed. Den blev officielt introduceret i 2005 som erstatning for den tidligere danske standard, DS484 og kræver, at virksomheder implementerer ledelsessystem for informationssikkerhed, også kaldet et ISMS, Information Security Management System. ISO 27001 sætter en høj standard for håndtering af informationssikkerhed og hjælper organisationer med at sikre deres data mod cybertrusler i kraft af dens fokus på at sikre fortrolighed, integritet og tilgængelighed af information. Ved at implementere ISO 27001 viser virksomheder sine kunder – såvel som omverden – deres engagement i informationssikkerhed og deres forpligtelse til at etablere avancerede sikkerhedsforanstaltninger.
Nu ved du lidt mere om, hvad ISO 27001 er, og hvorfor virksomheder vælger at blive certificeret i denne standard. Spørgsmålet er så bare, om du har styr på informationssikkerheden i din virksomhed? Det er værd at overveje, hvordan din virksomhed kan drage fordel af en sådan certificering for at styrke sikkerheden og opbygge tillid hos dine interessenter. Hos OnePoint står vi klar til at hjælpe dig med at forstå og implementere ISO 27001 i din virksomhed, så du kan styrke informationssikkerheden.
Derudover er der fokus på risikostyring, dvs. at virksomheden har et klart billede af, hvor i dens processer ting kan gå galt. Det kan f.eks. være steder i produktionen, hvor der er risiko for en lavere kvalitet end ønsket.
Et tredje krav er, at virksomheden har en procestilgang, der gennem løbende og objektive målinger forbedrer effektivitet, fokus på kundebehov, merværdi osv.
En ISO-certificering kan være et krav, hvis I er underleverandør til andre virksomheder. Derudover er en certificering et godt værktøj til at sætte fokus på bestemte mål i virksomheden samt at understøtte arbejdet med at leve op til disse mål gennem sunde processer, løbende forbedringer og dokumentation.
De grundlæggende principper i ISO 27001
Der er meget at tage fat på med ISO 27001, men alligevel er der nogle principper, der står ud som de mest væsentlige. Disse principper udgør kernen i informationssikkerhed og hjælper virksomheder med at implementere et passende niveau af sikkerhed og kontrol mod informationssikkerhedstrusler. Lad os gennemgå disse principper, så du og din virksomhed kan danne jer en idé om, hvad I ser ind i.
Kontakt os for en uforpligtende snak
Kontakt os i dag for at få en uforpligtende dialog om, hvordan et system til kvalitetsstyring kan gøre en markant forskel for jeres virksomhed.
Ledelsessystem
Som vi nævnte kort, så kræver ISO 27001, at virksomheder etablerer et ISMS, som er grundlaget for at planlægge, implementere, overvåge og forbedre informationssikkerheden. Et velfungerende ISMS sikrer klarhed om roller og ansvar inden for organisationen, hvilket er afgørende for at sikre, at sikkerhedsforanstaltninger følges korrekt. Der er altså ingen ISO 27001-certificering uden et ledelsessystem for informationssikkerhed – for det er her, sikkerhedsforanstaltningerne udspringer fra og dokumenteres i.
Det er vigtigt, at virksomheder kontinuerligt arbejder på at forbedre deres sikkerhedsniveau, da de udefrakommende cybertrusler og de interne it-sikkerhedsbehov ændrer sig over tid. Et godt ISMS skaber rammerne for en løbende evaluering og forbedring af informationssikkerheden, så organisationen kan tilpasse sig nye trusler og udfordringer i takt med udviklingen af IT-landskabet.
Risikostyring
Formålet med risikostyring er at identificere, vurdere og håndtere potentielle sikkerhedsrisici, som organisationen kan stå over for. Det er en strategisk proces, som hjælper med at prioritere ressourcer og indsatsområder, så informationer beskyttes på et acceptabelt niveau, der er godkendt af ledelsen, og som tager højde for tilgængelige ressourcer og økonomi.
Informationssikkerhed lyder måske kompliceret, for der er mange ting at tage højde for, men det behøver det på ingen måde være, når det anvendes i praksis med henblik på at træffe de rigtige beslutninger og nå organisationens mål. Det indebærer blot løbende risikovurderinger og udvikling af beredskabsplaner for at sikre, at organisationen hurtigt kan reagere på potentielle trusler og sikre, at data forbliver sikre og fortrolige.
Ved at anvende en risikobaseret tilgang kan organisationer identificere de største trusler mod informationssikkerheden og udvikle effektive strategier til at håndtere disse risici, som bidrager til at mindske risikoen for IT-kriminalitet og styrker organisationens forsvar mod cyberangreb. Det er et vigtigt og afgørende skridt at tage for en virksomhed, der opererer i en digitaliseret verden, der konstant er under udvikling.
Dokumentstyring
Dokumentstyring indebærer at dokumentere alle processer og politikker vedrørende informationssikkerhed for at demonstrere, hvordan data beskyttes og sikkerhed håndteres effektivt.
Ved at have en struktureret dokumentstyring sikres det, at alle i organisationen har adgang til de samme oplysninger om sikkerhedsprocedurer. Dette gør det også lettere at gennemføre audits, da man kan dokumentere, hvordan man overholder standardens krav.
Det er vigtigt, at dokumentationen er kontrolleret, hvilket betyder, at den er nemt tilgængelig for autoriserede brugere og beskyttet mod uautoriseret adgang. Derudover skal der træffes beslutninger om lagringssteder, -medier og -metoder både for digital og papirbaseret dokumentation samt fastlægges opbevaringsperioder og sletteprocedurer. Dette sikrer, at dokumentationen forbliver aktuel og opdateret i overensstemmelse med sikkerhedskravene over tid.
Kontakt os for en uforpligtende snak
Kontakt os i dag for at få en uforpligtende dialog om, hvordan et system til kvalitetsstyring kan gøre en markant forskel for jeres virksomhed.
Overvejer I ISO 27001? – stil jer selv disse spørgsmål
Er I i overvejelsesfasen omkring implementering af ISO 27001, så har I allerede taget første skridt på vejen i at gøre noget aktivt for jeres virksomheds informationssikkerhed.
For at komme spadestikket dybere, kan det være en god idé at stille jer selv følgende spørgsmål, som kan være med til at give klarhed over jeres aktuelle situation, og hvor I med største sandsynlighed vil kunne spotte områder, hvor I kan forbedre jeres sikkerhedspraksis.
- Er vores sikkerhedsforanstaltninger tilpasset vores specifikke forretningsbehov?
- Hvor opbevarer vi vores følsomme data, og hvordan sikrer vi adgang og beskyttelse af disse data?
- Hvordan beskytter vi på nuværende tidspunkt vores kunders data, og er vores nuværende sikkerhedsforanstaltninger tilstrækkelige til at modstå moderne cybertrusler?
- Er vi lovgivningsmæssigt og kontraktuelt compliant, især med hensyn til GDPR og andre relevante krav?
- Har vi klare ansvarsområder og strukturer for strategier, politikker og processer for informationssikkerhed i vores organisation?
- Er vores nuværende risikostyringsproces tilstrækkelig til at identificere og håndtere potentielle sikkerhedsrisici?
- Bliver vores topledelse regelmæssigt opdateret omkring risici vedrørende informationssikkerhed, og hvordan disse håndteres?
- Har vi identificeret de afdelinger og funktioner, der har de højeste risici vedrørende informationssikkerhed, og har vi implementeret passende foranstaltninger?
Vi hjælper jer i mål med ISO 27001
Når det kommer til implementering af ISO 27001-standarden, forstår vi godt, at virksomheder ofte har travlt og ikke altid har tid eller ressourcer til at tackle hele processen på én gang.
Hos OnePoint er vi klar over, at det kan virke overvældende at skulle kaste sig ud i et projekt, der berører hele virksomhedens informationssikkerhed. Men selvom det kan virke uoverskueligt, og I måske mest af alt har lyst til at udskyde det, er enhver indsats for at forbedre virksomhedens informationssikkerhed og opnå ISO 27001-certificeringen en investering, der er godt givet ud i det lange løb.
Det er en hård overraskelse, hvis der skulle ske et dataudslip eller din virksomhed bliver offeret for et hackerangreb, og det kan have betydelige negative konsekvenser.
Derfor tilbyder vi vores ekspertise som partner gennem hele processen, hvor fokus er at gøre det som nemt for jer som muligt.
Vores it-konsulenter varetager de komplekse dele af implementeringen, så I kun behøver at fokusere på at blive introduceret til, hvordan jeres praksis fremadrettet vil fungere i forhold til ISO 27001-standarderne.
Kontakt os for en uforpligtende snak
Kontakt os i dag for at få en uforpligtende dialog om, hvordan et system til kvalitetsstyring kan gøre en markant forskel for jeres virksomhed.
Processen for ISO 9001 certificering
Forberedelse
Gennemgå nuværende systemer: Før du begynder, skal du vide, hvor du står. Dette trin handler om at forstå dine nuværende processer og identificere muligheder for forbedring.
Træning og oplysning: Alle skal være indforstået, fra ledelsen til den nyeste medarbejder. Det handler om at forstå værdien af ISO 9001 og hvordan det kan gavne virksomheden.
Vurdering: Her vil en ekstern revisor evaluere din virksomhed for at sikre, at du overholder ISO 9001-kravene.
Implementering: Implementer de nødvendige ændringer, juster processerne, og sørg for, at alle følger de nye retningslinjer.
Overvågning og forbedring: Certificeringen er ikke slut her. Det er en løbende proces. Overvåg, juster, forbedr.
Ofte stillede spørgsmål
- Hvad er forskellen mellem ISO 9001 og ISO 14001? ISO 9001 handler om kvalitetsstyring, mens ISO 14001 fokuserer på miljøledelse.
- Hvor længe varer en ISO 9001 certificering? Typisk varer en certificering tre år, med årlige overvågningsrevisoner.
- Er det dyrt at blive ISO 9001 certificeret? Omkostningerne kan variere, men investeringen kan ofte betale sig i form af øget effektivitet og kundetilfredshed.
- Hvordan forbereder jeg min virksomhed til certificeringen? Start med at gennemgå dine nuværende systemer, træne medarbejdere, og konsulter en specialist hvis nødvendigt.
- Kan en lille virksomhed også få ISO 9001 certificering? Absolut! Uanset størrelsen på din virksomhed kan ISO 9001 være gavnligt.
Kvalitet er ikke bare et buzzword, det er en forpligtelse. Med ISO 9001 kan du være sikker på, at din virksomhed lever op til de højeste standarder og leverer den bedste værdi til dine kunder. Er du klar til at tage skridtet, så kontakt os for hjælp.
Kontakt os i dag
Vælger I OnePoint til implementering af ISO 27001 sørger vi for, at I opnår certificeringen på en effektiv og struktureret måde.
Vores skræddersyede løsninger tager højde for jeres specifikke behov og ressourcer, så I opnår maksimal værdi fra ISO 27001-certificeringen.
Med os ved jeres side undgår I at føle jer overvældede af processen; tværtimod kan I være sikre på, at vi støtter jer hele vejen.
Vi tilbyder ikke kun rådgivning under selve implementeringen, men også kontinuerlig support til at vedligeholde og forbedre jeres informationsstyringssystem efter certificeringen.
Kontakt os allerede i dag, hvis I har brug for mere information eller gerne vil have indsigt i, hvordan en it-konsulent fra OnePoint kan være med til at håndtere jeres it-sikkerhedsbehov i henhold til ISO 27001-standarden.
Vi er til rådighed på tlf. +45 70 40 48 90, mail kontakt@onepoint.dk eller via vores kontaktformular, hvor I også kan booke et indledende møde med en it-konsulent for at høre mere om, hvordan I kan få hjælp til virksomhedens it-projekter. Vi ser frem til at hjælpe jer!